Tips doktersbezoek

Hoe maak ik het bezoek aan de huisarts tot een succes?
Voor een goede hulpverlening aan u als patiënt is het belangrijk om u een aantal tips te geven, zodat u zich kunt voorbereiden op het bezoek aan uw huisarts. Hiermee vergroot u de kans dat u met een tevreden gevoel op het consult terug kunt kijken.

Een afspraak maken
Allereerst is het belangrijk te weten dat de huisarts in principe 10 minuten per consult voor u heeft. Om één klacht goed aan bod te laten komen, heeft uw huisarts deze tijd echt nodig. Dit betekent dat het verstandig is om klachten niet op te sparen. Heeft u meer tijd nodig, bijvoorbeeld vanwege twee klachten, laat dan een dubbel consult inplannen. Op deze manier komt uw klacht beter aan bod en kan de wachttijd in de spreekkamer beperkt worden.

Wanneer een afspraak maken
Veel klachten gaan vanzelf binnen enkele dagen tot weken over. Andere klachten behoeven snel ingrijpen (alarmsymptomen). Lukt het u niet dit in te schatten, neem dan contact op met de huisartsenpraktijk. De praktijkassistente is opgeleid om in te schatten hoe snel u hulp nodig heeft en bij wie.

Tijdens het consult

  • Uit onderzoek blijkt dat hulpverleners zich beter concentreren op één persoon. Meerdere personen in de spreekkamer geeft afleiding. Hierop zijn natuurlijk uitzonderingen.
  • Bedenk vooraf wat u van uw huisarts wilt weten (uw hulpvraag) en stel deze vraag ook. Vertel vooral ook waar u zelf aan denkt. Op deze manier kan de huisarts beter antwoord geven op uw vraagstelling.
  • Vertel uw huisarts wat u zelf al aan uw klacht gedaan heeft. Neem ook eventueel gebruikte medicatie mee.
  • Ga voor uzelf op het einde van het consult na of uw vragen beantwoord zijn.

Tot in de spreekkamer!